تفاوت قول نامه و مبایعه نامه

قول نامه و مبایعه نامه چه نفاوتی با یکدیگر دارند؟
خرید و فروش ملک دارای ضوابط و قوانین بسیار زیادی است که برخی از ما همه آنها را میدانیم و برخی از ما هیچ آگاهی نسبت به آنها نداریم.شاید برخی از ما شاید اسم مبایعه نامه را شنیده باشیم.اما این برگه تجارتی چه تفاوتی با قولنامه دارد؟پس در ادامه این مطلب به بررسی این نکته خواهیم پراخت که تفات قول نامه و مبایعه نامه در چیست؟همچنین به یاد داشته باشید که گروه املاک سهیلی به عنوان یکی از برترین گروه های مشاور املاک در کرج با شما همراه خواهد بود.
میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر با لینک های زیر با ما در ارتبط باشید :
خرید ویلا ارزان در سهیلیه کرج
فروش ویلا در سهیلیه کرج
فرق قول نامه و مبایعه نامه
مبایعه نامه را میتوان نام حقوقی قولنامه دانست. زیرا قول نامه فاقد بار قانونی است و در صورتی که طرفین به اختلاف برسند و به دادگاه مراجعه نمایند، قول نامه از شرایط فقهی لازم برخوردار نخواهد بود و گزینه ای محکمه پسندی محسوب نمیشود. فقه را میتوان بخش اساسی قانون کشور دانست. لذا با تبدیل قولنامه به مبایعه نامه به این قرار مکتوب، شمایلی قانونی و حقوقی بخشیده شده است.
قدمت مبایعه نامه به حدود ۱۰۰ سال پیش باز میگردد. در آن زمان به مبایعه نامه، مجتهد نویس میگفتند. در آن زمان که مردم سواد نداشتند، برای معاملات خود از حضور ملا و یا شیخی که به اصول فقهی آگاه بود، کمک میگرفتند. وظیفه این شیخ تنظیم کردن مبایعه نامه بود. پس از مدتی که سواد مردم ارتقا پیدا کرد، دیگر برای گرداوری مبایعه نامه به مجتهد مراجعه نشد. عموم مردم این کار را خودشان انجام میدادند. اما از آنجایی که در تهیه مبایعه نامه به اصول فقهی توجه نمیشد، مبایعه نامه یا همان سند غیر رسمی قبل از رسمی شدن به وجود آمد.
ویژگیهای مبایعه نامه
اکثر مردم قول نامه و مبایعه نامه را یکی میدانند. در صورتی که اینگونه نیست. اینکه مبایعه نامه چه ویژگیهایی دارد و برای آن چه شرایطی در نظر گرفته شده است از مواردی هستند که در ادامه به آنها میپردازیم تا بیشتر متوجه تفاوت مبایعه نامه و قولنامه شوید.
سند زدن ملک
فرض را بر این میگذاریم که شما خانه ایده آل خود را یافتهاید و زمانی با فروشنده به توافق رسیدهاید که هیچ دفترخانه رسمی باز نیست. در این شرایط میتوانید بین خودتان یک مبایعه نامه تنظیم کنید. اما سوال اینجاست که در مبایعه نامه باید چه مواردی را ذکر کرد؟ موارد مهمی که باید در مبایعه نامه به انها پرداخته شود، به شرح ذیل میباشند:
ثبت مشخصات سجلی، آدرس، کدپستی، تلفن همراه و شماره تلفن ثابت فروشنده
ثبت مشخصات سجلی، آدرس، کدپستی، تلفن همراه و شماره تلفن ثابت خریدار
ثبت و پرداختن به موضوع مورد معامله از جمله مشخصات دقیق جغرافیایی، ثبتی و هندسی
ثبت قیمت واحد و قیمت کل مورد معامله بر اساس وجه رایج مملکت(ریال یا معادل تومان)
ثبت زمان و نحوه پرداخت. باید زمان حضور در دفترخانه و تنظیم سند مشخص شود و به صورت واضح در مورد اینکه خریدار در چه زمانی، چه مبلغی را با چه شرایطی و به چه نحوهای پرداخت می کند، صحبت شود.
یادتان باشد که مبایعه نامه ای که فاقد این ۵ مورد باشد، از ارزش قانونی لازم برخوردار نیست. بهتر است برای شفاف سازی هرچه بیشتر، موارد دیگری نیز به مبایعه نامه افزوده شود. اگر چه با ذکر همین ۵ مورد مبایعه نامه از ارزش قانونی برخوردار است اما با ذکر موارد دیگر میتوان به شفاف سازی برخی مسائل کمک کرد. این موارد عبارتند از:
اعلام پشیمانی طرفین
تصور کنید خانهای را پسندیدهاید و چون نگران از دست دادن آن بودهاید با فروشنده مبایعه نامهای را تنظیم کردهاید. اما پس از تنظیم مبایعه نامه همسرتان میگوید که این خانه را نمیپسندد. به همین جهت بهتر است در مبایعه نامه مشخص شود که در صورت پشیمانی طرفین چه اقدامی صورت پذیرد. خریدار و فروشنده میتوانند در زمان تنظیم مبایعه نامه مدت زمانی را برای ابراز پشیمانی تعیین کنند. مثلا ۲۴ ساعت پس از تنظیم مبایعه نامه. مبلغی نیز ذکر خواهد شد که در صورت پشیمانی هر یک از طرفین باید به دیگری پرداخت شود.
اصلی ترین تفاوت های قولنامه و مبایعه نامه
فریب خوردن یکی از طرفین
در معاملات از اصطلاحی به نام خیارات استفاده میشود. منظور از خیار توانایی و اختیاری است که برای فسخ معاملات به طرفین داده میشود. مجلس، غبن، تدلیس، فاحش و… از انواع خیارات به شمار میروند. در اکثر مواقع در تنظیم مبایعه نامه خیارات از طرفین ساقط میشود. با ذکر جمله اسقاط کافه خیارات ولو خیار فاحش یعنی ما با علم بر اینکه چنین اتفاقی رخ نداده است، دست به معامله میزنیم و تحت هیچ شرایطی معامله فسخ نخواهد شد. در صورتی که خریدار و یا فروشنده خیارات را از خودشان ساقط کنند، در هیچ شرایطی حتی با فریب خوردن نیز امکان فسخ معامله را نخواهند داشت.
لذا دقت داشته باشید که در زمان تنظیم مبایعه نامه از جمله اسقاط کافه خیارات ولو خیار فاحش استفاده نشده باشد. زیرا در این صورت هیچ گونه اختیاری برای فسخ نخواهید داشت.
منصوبات و ملزومات خانه
زمانی که خانه را معامله میکنید، بعضی از وسایل روی خانه هستند که در این بند در مورد تمامی این وسایل صحبت میکنید. کولر آبی، موتورخانه، شوفاژ، موکت، کابینت، خط تلفن و… از جمله وسایلی هستند که عموما روی خانه قرار دارند. دقت کنید تا در بخش منصوبات و ملزومات خانه تا جای ممکن تمامی وسایل را ذکر نمایید تا در زمان تحویل خانه با مشکلی مواجه نشوید. در صورت بی توجهی به این بخش، امکان آسیب دیدن خریدار وجود خواهد داشت. شاید فروشنده تمامی وسایل خانه را برده باشد و خانه حتی وسایل کاربردی مثل کابینت و شوفاژ را نداشته باشد.
سند زدن ملک
پس از ذکر تمامی موارد فوق، خریدار و فروشنده به همراه دو شاهد مبایعه نامه مورد نظر را امضا خواهند کرد.
لازم است تا طرفین در مورد هزینههای انتقال سند نیز در مبایعه نامه صحبت کنند. پرداخت بخشی از این هزینهها به گردن فروشنده و برخی دیگر به گردن خریدار است. فروشنده موظف است تا روز تحویل ملک، تمامی بدهیهای آن را پرداخت نماید و خانه را بدون بدهی به خریدار تحویل دهد. از روزی که خریدار خانه را تحویل میگیرد تمامی هزینهها و مخارج آن با خودش خواهد بود.
گروه مشاورین املاک سهیلی با خدمات زیر با شما همراه خواهد بود: